Výsledky výskumu potvrdili, že denná konzumácia šiestich až desiatich
horkých marhuľových semien, v závislosti od hmotnosti konzumenta, počas
šiestich až 12 týždňov spôsobila preukazné zníženie hladiny celkového aj
LDL cholesterolu v skupine zdravých dobrovoľníkov, ako aj u ľudí so
zvýšenou hladinou celkového cholesterolu. Preukazne sa u nich znížili aj
aterogénne subfrakcie LDL cholesterolu, informovala o výsledkoch
výskumu Jana Kopčeková, odborná asistentka ústavu.
Marhuľové semená sú veľmi bohaté na bielkoviny, tuky, vlákninu a
dodávajú telu množstvo minerálnych látok, najmä draslík a horčík. Jednou
z hlavných bioaktívnych zložiek marhuľových semien je kyanogénny
glykozid amygdalín, ktorý podľa niektorých zistení dokáže zamedziť
vzniku a šíreniu onkologických ochorení. „Jeho využitie v terapii
onkologických ochorení je už od 50. rokov minulého storočia kontroverzne
diskutované. Tejto problematike sme sa však na našom pracovisku nemohli
venovať, keďže výskum na onkologických pacientoch nebol schválený
etickou komisiou,“ skonštatovala Kopčeková.
Horké marhuľové semená, ktoré sú v súčasnosti už bežne dostupné v
obchodoch so zdravou výživou, sa odporúčajú ako súčasť bežnej dennej
stravy na zvýšenie nutričnej hodnoty. Ich odporúčané dávkovanie sa
značne líši, pretože závisí od rôzneho množstvá amygdalínu. Vo
všeobecnosti sa ako preventívna dávka zvyčajne odporúča konzumácia dvoch
až desiatich semien. „Odporúčané množstvo na dennú konzumáciu by
malo byť uvádzané na obale výrobcom v závislosti od obsahu amygdalínu a
hmotnosti semien. Marhuľové semená musia byť prírodne sušené a
nepražené, vysoké teploty ničia časť výživných látok,“ povedala Kopčeková.
Marhuľové semená majú, rovnako ako ostatné orechy, potenciál na alergické reakcie. „Keď sa prejaví alergia, treba dávkovanie znížiť alebo úplne vyradiť,“ uzatvára odborníčka.